Psoas Release

De psoas major, psoas minor en de iliacus vormen samen de iliopsoas.
De psoas is een spier die diep in de buik ligt en die kan worden gezien als de kern van het fysieke lichaam. Deze spier beïnvloedt vele aspecten van fysiek welzijn. Het is van cruciaal belang voor het ondersteunen van balans, beweging en coördinatie, maar ook voor houding en gewrichtsrotatie. Het is de enige spier die de lendenwervels verbindt met de benen. Ook is de psoas dmv bindweefsel verbonden met het middenrif en kan dus een grote impact hebben op de ademhaling.

De psoas wordt ook de “spier van de ziel” genoemd en vormt het hart van het gebied waar angst, pijn en trauma worden opgeslagen en weggestopt. Het is de spier die ervoor zorgt dat je vecht, vlucht, bevriest of reageert.
Als door gevolg van verwondingen / kwetsuren, slechte lichaamshouding, te lang en teveel zitten of door emotie / stress (in wat voor vorm dan ook) verkramping ontstaat, zal de spier verkorten. Wat kan leiden tot:
* verkeerde houding / stand van het lichaam
* lage rugpijn
* pijn aan het SI-gewricht
* problemen aan de tussenwervelschijven
* scoliose / kyfose
* kniepijn
* pijnlijke hamstrings
* menstruatiepijn
* spijsverteringsproblemen
* degeneratie van het heupgewricht
* beenlengte verschil
* bewegingsbeperking in het heupgewricht
* ischias
* en meer..

Zoals eerder genoemd, zit de psoas ook verbonden aan het middenrif. Bij een verkorting van de spier zal de ribbenkast naar voren steken en kan het middenrif dus niet volledig meer naar beneden zakken; wat zal resulteren in een borstademhaling ipv een buikademhaling. De buikholte zal verkleinen met als gevolg ook de ruimte voor de organen en ingewanden, die dus niet meer goed kunnen functioneren.
Als het lichaam niet goed functioneert heeft dat grote invloed op onze psyche en vice versa. Er zijn dus nog tal van (onverklaarbare) klachten / aandoeningen op te noemen die het gevolg zouden kunnen zijn van een gespannen en verkorte psoas.

×